EPDM dakbedekking

Wij preferen EPDM van Hertalan! 
“De Europese EPDM”
De ideale dakbedekking voor platte en licht hellende daken.


EPDM dakbedekking wordt vanwege haar unieke producteigenschappen veelvuldig toegepast als dakafdichting bij platte en licht hellende daken. 

Maar wat is EPDM? 

EPDM is de synthetische variant van een natuurlijk rubbersoort en heeft hierdoor unieke producteigenschappen.

De voordelen van EPDM dakbedekking;

  • Bewezen gebruiksduur van méér dan 50 jaar
  • Uitzonderlijke prestaties op het gebied van duurzaamheid 
  • Eenvoudige en veilige verwerking zonder open vuur
  • EPDM dakbedekking is van nature UV en ozonbestendig, 
  • EPDM bevat geen weekmakers die uit het materiaal treden en is hierdoor blijvend flexibel.

Duurzaam bouwen met EPDM folie

Duurzaam bouwen is bouwen met duurzaamheid als doel. Duurzaamheid speelt hier bij de ontwerpfase, de bouwfase, de gebruiksfase én bij de sloop van een gebouw een bepalende rol. Wanneer duurzaamheid gevraagd wordt, dan komt EPDM dakbedekking al snel in beeld. De unieke producteigenschappen van EPDM laten alternatieven, met name op het gebied van duurzaamheid, ver achter zich. Doordat deze eigenschappen bij een steeds groter publiek bekend worden, stijgt het marktaandeel van EPDM dakbedekking de afgelopen jaren exponentieel. 

Eén van de unieke producteigenschappen die hieraan ten grondslag ligt, is de standaard UV- en Ozon bestendigheid. Aantasting door UV en Ozon is namelijk één van de bepalende invloeden bij het degenereren van een dakbedekking. Waar bij een andere dakbedekking extra additieven worden toegevoegd, is EPDM van nature bestand tegen deze invloeden. Dit maakt EPDM tot de meest duurzame oplossing voor ieder plat dak en geeft het mede hierdoor een gebruiksduur van meer dan 50 jaar.

De toenemende belangstelling voor duurzaamheid heeft er toe geleid dat het begrip “duurzaamheid” is gedevalueerd. Iedereen claimt duurzaam bezig te zijn, terwijl een gedegen onderbouwing vaak ontbreekt. Bij de EPDM dakbedekkingen van HERTALAN® is dit echter anders.

Circulair bouwen

De ultieme vorm van Duurzaam Bouwen is Circulair Bouwen. In 2015 heeft Nederland zich gecommitteerd aan het VN verdrag van Parijs. Het uiteindelijke doel van dit verdrag is een Circulaire Economie in 2050. Om deze ambitie te bereiken heeft de overheid het rijksprogramma “Circulaire Economie: Nederland Circulair in 2050″ opgesteld. De doelen zijn hierbij ambitieus: in 2030 50% minder gebruik van primaire grondstoffen en in 2050 een volledig Circulaire Economie. Ook op het gebied van Circulair Bouwen heeft u met EPDM dakbedekking een troef in handen. EPDM dakbedekking overstijgt vaak de levensduur van een gebouw. In dat geval kan een dakbedekking dus toe zijn aan zijn tweede leven. Het HERTALAN® RhinoBond systeem biedt hier uitkomst: een EPDM dakbedekking welke eenvoudig te demonteren is en te hergebruiken.


Een andere vorm van circulariteit is devulcanisatie. Dit is een techniek waarbij een Elastomeer weer wordt omgezet naar een Plastomeer. Deze kan dan vervolgens weer als een volwaardige grondstof in het productieproces worden ingezet. Het enige probleem wat wij daarbij hebben is de voorraad gerecycled materiaal: er is gewoonweg niet voldoende aanwezig door de lange gebruiksduren van EPDM.